"Furcsa az élet. Ha már senkinek sem akarunk bizonyítani, feladjuk."

Eszter végzős gimnazista, zűrös családi körülményei ellenére kitűnő tanuló. Édesanyjával, nevelőapjával, és féltestvéreivel él egy zsákfaluban. Az élete jelentősen megváltozik, amikor az egyetemi felkészítő foglalkozáson megismerkedik Doriánnal, a gazdag ügyvédszülők elkényeztetett fiával. A fiú hamar rájön arra, milyen könnyen irányítható a naiv lány, és rábeszéli, hogy amint nagykorú lesz, hagyja ott a családját, és költözzön vele Budapestre. Eszter a költözés előtt vitába keveredik, és végleg szakít az anyjával.

A fővárosban a fiatalok belevetik magukat a szórakozás világába. Dorián otthagyja az egyetemet, és egy éjszakai bárban kezd dolgozni. Itt ismerkedik meg a többiekkel, Gergővel és Gáborral, Beával, és ide érkezik Csongor is. Pár hét múlva Esztert is rábeszéli, hogy iratkozzon át esti tagozatra, és dolgozzon a bárban. A lány mindenbe belemegy, mert nagyon szereti a fiút. Végül a sok pénz elveszi a kedvét a tanulástól, otthagyja az iskolát, és mindketten már csak a szórakozásnak élnek.

Egy idő után kiderül, hogy Dorián mindvégig csúnyán kihasználta Eszter érzéseit, és átverte a lányt, aki egyre lejjebb süllyed, és hiába próbálja védeni magát, hamarosan a drog és a prostitúció kemény világában találja magát.

Megtalálja Eszter a kiutat ebből a helyzetből?

Kihez fordulhat segítségért azok után, hogy teljesen egyedül maradt?


Pillangóhatás. Könyvműhely. 2023.

ISBN: 978 615 0193 45 8


"Sajnos rá kellett döbbenniük, hogy az akciós út árában csak kézipoggyász szerepelt, és mivel János semmiféle pluszt nem akart ráfizetni az utazás árára, az is maradt."

A Három tucat szuvenír egyfajta irodalmi útikönyv. A szerző idegenvezetőként Európa szinte összes országát bejárta, ezért hiteles szuvenírek a könyvben olvasható novellák, az egyes helyek jellemzőivel festve. Egyszer egy idősebb házaspár norvégiai útjáról olvashatunk, aztán egy budapesti idegenvezető tapasztalataiba nyerünk bepillantást, néhány oldallal később pedig egy másik párt kísérhetünk Grazba, akik a harmincadik házassági évfordulójukat ünneplik az úton. A kapocs a világ, a váratlan történések metszéspontja, az utazás élményszerűsége. A könyv kézzelfogható utazástörténet: töredékek, emlékek és érzések másolata. Izgalmas vonása, hogy nem tudni, mit merített valós tapasztalatokból a szerző és mely történetek építkeznek inkább fantáziából, mégsem keressük a különbséget. Egy biztos: mindegyik helyszín él, színes polaroidként elevenedik meg a lapokon.

A kötet olyan időszakban született, amikor a globális viszonyok miatt az utazás többnyire csak ábránd, a vágy harca a lehetősséggel. Akiket vonz a horizontra feszített út ígérete, azok biztosan a szívükbe zárják a Három tucat szuvenír – többnyire – könnyed hangvételű, rövid kalandjait, amik a fotelturizmus jegyében – tetszőlegesen egy csésze kávéval vagy egy laza fröccsel kísérve – csábítják utazásra az olvasót.

Bájer Máté

újságíró, slammer


Három tucat szuvenír. Karcolatok és novellák. Napkút Kiadó. Budapest. 2021.

ISBN: 978 615 6283 25 2 (E-Book változat: ISBN/azonosító ePub: 9786156283412)


"Egy frászt! Nem tudnak ezek semmit! Ha beszélne, ha lenne kedve beszélni, elmondaná nekik, hogy igenis mindenre emlékszik."

Semmi nem az, aminek látszik. Éva éjjel-nappal dolgozik, hogy a lányának mindent megadhasson, de pont a túlórák miatt nincs ideje foglalkozni vele, és nem veszi észre, hogy a figyelemhiányban szenvedő lány álnéven a közösségi oldalon ismerkedik, miközben a család férfitagja a kaparós sorsjegyek szenvedélyének rabjává válik. A gondozóotthonban élő magatehetetlen idős néni a mai napig az egykori tanácselnök szavaival hajtja álomra a fejét, aki annak idején a szorgos munkás évek után boldog nyugdíjaskort ígért. A kétgyermekes anyának fiatal korában nagyratörő tervei voltak, ma már az sem érdekli, ha az iskolából hazatérő gyerekei találják meg öntudatlan állapotban. Ők nem erre számítottak. Nekik nem ezt ígérték.

Kívülről megbotránkoztatónak tűnik, ahogy a gyerekek a sírok között szaladgálnak és hangosan olvassák a köveken álló neveket, miközben a felnőttek vicces történeteket idéznek fel az elhunyt rokonokról. A család számára azonban ez az összetartozás és a származás megerősítésének évről évre ismétlődő ceremóniája.

Az utazó élménye sokak számára irigylésre méltó, de aki folyton utazik, néha szeretne az út mellett magányosan álldogáló állat bőrébe bújni. Mindannyian másra vágyunk, mint amink van. Leginkább egy olyan tartalmas életre, mint a nagyapáé.

Nem ezt ígérték. Novellák. Napkút Kiadó. Budapest. 2020.

ISBN: 9789632639475 (E-Book változat: ISBN: 9789632639703)

Szanyi Ildikó
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!